Att välja publiceringssystem

När man utvecklar en hemsida så är det viktigt att man inte glömmer bort hur den sedan skall administreras. Förr var det en vanlig lösning att någon grävde i hemsidans kod varje gång något skulle uppdateras, idag används publiceringssystem.

innehåll på krittavla

Vad är ett publiceringssystem?

Ett publiceringssystem, också kallat CMS, är ett verktyg som låter dig ändra på hemsidan genom ett webbgränssnitt. Oftast så ger det dig möjligheten att lägga till och ta bort sidor på sajten samt redigera dessa med en så kallad WYSIWYG-editor. Denna låter dig lägga till text och innehåll på sidan på ett sätt som i realtid låter dig se hur den färdiga sidan kommer se ut.

Vilket skall man välja?

Att välja publiceringssystem kan vara väldigt förvirrande om man inte har teknisk kunskap i området. Det absolut viktigaste är att systemet är enkelt att använda för dig som användare samt att det stödjer alla de funktioner som du behöver. En annan viktig del man kan behöva tänka på är om systemet skall vara gratis eller kosta pengar. Gratisversioner brukar oftast inte ge samma support vilket kan göra att det både blir dyrare och mer komplicerat när någonting väl händer.

Specialiserade system

Om sidan skall ha någon specialiserad funktion som till exempel en webbshop så behöver man ta alla de krav som det innebär i beaktning innan man gör sitt val. Då nertid och problem kan innebära stora finansiella problem för en webbshop brukar det oftast vara bäst att välja en lösning som har bra support. Ett exempel där är Sitedirect.se som har flera olika lösningar för både vanliga hemsidor och e-handel. Tack vare att de själva både utvecklar och driver den tekniska lösningen så får man på direkten tillgång till all kompetens som behövs.