De bästa mobilspelen

Spel till mobilen har funnits i en form eller annan ända sedan de tidiga modellerna under senare delen av 90-talet. Det ikoniska spelet Snake, till exempel, skapades 1997 till Nokia-mobiler, och det var nog svårt att föreställa sig hur mycket mer avancerad teknologin skulle bli och vad vi kan spela på mobilen idag.

Det spelar nästan ingen roll alls vilka typer av spel man föredrar, idag är det praktiskt taget garanterat att man kan hitta flera spel i den genren. Många populära äldre spel har även portats från de enheter de först skapades till och går nu att återuppleva i mobilen. Men även om man inte räknar dem finns det ju många nya spel som också blivit väldigt populära.

Poker Rush – Full Tilt Poker


Full Tilt Poker Rush är enligt Full Tilt själva “världens snabbaste pokerspel”. Det går knappt att överdriva populariteten poker har i dagsläget så det är ju föga förvånande att det går att spela i mobile och Full Tilt har länge varit ett av de mest populära pokersajterna och har en mobilapp man kan spela på.

Spela poker i mobilen kan man både göra gratis och för pengar, är man nybörjare kan man alltid börja att spela gratisversioner och sedan spela för små summor när man börja känna sig säkrare på sitt spel. Som man blir bättre och bättre kan man trappa upp insatserna och till slut kanske man faktiskt kan vinna stort.

Knights of Pen & Paper 2


Knights of Pen & Paper 2 är den länge väntade uppföljaren till det första spelet som släppes den 18 juni 2013. Båda spelen håller samma format, vilket är att man spelar som en liten grupp rollspelare som följer ett äventyr som styrs av Spelledaren, eller Dungeon Master som det heter i spelen.

Båda spelen är turbaserade RPG-spel. Till skillnad från majoriteten i denna genre spelar man här inte bara karaktärer utan man spelar spelare som spelar karaktärer. Varje spelare har tre olika typer av bonusar beroende på spelaren och vilken ras och klass de spelar.

Boom Beach


Boom Beach är ett strategi spel som först släpptes i Kanada den 11 november 2013 och sedan fick en vida spridd release 26 mars 2014. Varje spelare får kontrollen över en egen ö i den tropiska ögruppen som spelet utspelar sig i. Där bygger man upp sin armé och sitt försvar, skickar ut spejare för att inspektera närliggande öar och planare sina anfall på dem.

Spelet är ett så kallat freemium-spel där spelare kan antingen spela helt gratis eller spendera en slant eller två för att få ytterligare fördelar. Detta är ett spelsätt som många börjat ogilla men det går inte att neka framgången som Boom Beach har fått, det var bland annat ett topp 10 spel i 22 olika länder när det först lanserades.

Threes!

Threes! är ett pusselspel som släpptes till iOS 6 februari 2014 och till Android 12 mars 2014. Världen av pusselspel är enorm och fylld av många gömda skatter. När man först börjar spela spelet kan det verka som det är ett simpelt spel man kan klara av på en kort stund bara man försöker. Men skenet bedrar, detta spel kräver en hel taktik och logiskt tänkande, man måste kunna planera flera steg framåt och se hur spelfältet kommer att se ut efter varje drag.

Apple utsåg själv spelet till Game of the Year 2014 och det fick ett hedervärt omnämnande i International Gaming Awards 2014  för sin design. Ett flertal spel har sedan dess kommit ut med liknande spelstil, som 1024 och 2048, men inget av dem kan egentligen påstås hålla samma höga nivå av kvalitet som det ursprungliga. Och sedan är de ju trots allt endast kopior av originalet, vilket sällan är lika imponerande som att vara nyskapande.