Hemmabiosystem

Är man i färd med att köpa ett hemmabiosystem eller liknande finns det en del saker man ska ha i åtanke innan man går loss på högtalare, sladdar och dylikt.

HDMI ingångFör det första gäller det att ha en bra TV som verkligen lever upp till det eventuella ljudsystem man tänkt sig införskaffa. Vad spelar det för roll att ljudet är kristallklart om bilden är kass. Skulle du vilja visa samma bild på två skärmar, till exempel dataskärm eller projektor så behövs det en HDMI splitter som fördelar och förstärker bildsignalerna så både TV, dataskärm och projektor orkar visa en bra bild. En sådan splitter hittar du hos Kabelbutiken.

En annan sak man bör ta i beaktande är hur rummet där man tänkt sig placera hela anläggningen ser ut. Är det ett stort rum kanske man behöver fem, sex eller sju högtalare. Är rummet lite mindre kanske två eller tre högtalare är gott nog. Är rummet riktigt litet kan en så kallad ljudprojektor kanske räcka. En ljudprojektor (soundbar) placeras framför TV:n och består av ett antal små högtalare samlade i en. Återgivningen av ljudet har till syfte att ge känslan av att det finns flera högtalare i rummet, även om så inte är fallet.

Kablar och dylikt är andra saker som är av yppersta vikt för att få ett riktigt bra ljud. Satsa gärna på kablar av hög kvalitet även om dessa är lite dyrare. Tänk även på att ju längre en kabel är desto större risk är det för störningar och dylikt i ljudbilden. Har man tänkt sig att ha ett avancerat system med många högtalare och enheter kan det även vara bra att införskaffa en så kallad HDMI-switch, vilken tillåter anslutning av flera komponenter till ett exempelvis en TV eller Blu-ray-spelare.

En sak som kanske inte har direkt med själva ljudet eller bilden att göra är hur väl ett hemmabiosystem passar till övrig inredning. Av den anledningen kan det vara väl värt att tänka på att kanske matcha högtalare och andra enheter med övriga möbler. Har man exempelvis ett hem som går mestadels i vitt eller andra ljusa färger, kan det kanske även vara snyggt med högtalare och dylikt i samma färg.