Innan köpet

När man ska köpa en ny bärbar dator finns det som bekant en hel del olika modeller och varianter att tillgå. Av den anledningen kan det vara bra att verkligen lägga lite tid på att kolla olika modeller, vad som passar en och så vidare. Här nedan följer några tips på vad man bör tänka på när man ska köpa ny bärbar dator.

Köpa dator

Användning

Det första man bör fråga sig innan man köper ny bärbar dator är vad man ska använda den till. Ska man till exempel använda sin dator till spel och liknande kanske man behöver en dator med avancerad grafik och kraftfull processor. Ska man däremot i huvudsak använda den till att surfa med kanske det räcker med en mindre kraftfull dator, vilket oftast innebär att den är betydligt billigare.

Utrymme

En annan fråga man bör ställa sig är hur mycket utrymme man är i behov av. Tar man mycket bilder eller hanterar utrymmeskrävande dokument av olika slag kanske man behöver en stor hårddisk. Gör man inte detta räcker det kanske med en mindre variant.

Andra faktorer

Andra saker som till exempel skärmstorlek, huruvida datorn har skivspelare eller inte samt hur länge batteriet räcker är också sådant som kan vara bra att ha i åtanke. Ska man använda datorn mycket utanför hemmet kanske en dator med lång batteritid kan vara att föredra.

Tillbehör är också något som kan vara bra att kolla upp om man behöver, som till exempel en extra laddare eller kablar i form av USB-kablar, HDMI-kablar eller liknande. Kolla på vår artikel “Tillbehör” får du läsa mer.

En bra artikel där du får mycket hjälp i val av dator är; pcforalla.idg.se. Där finns många bra tips att ta del av för att komma fram till vilken dator man behöver.