Mobil utveckling

Mobil

Utvecklingen för mobiler, och dataprylar över lag, går extremt fort. De smarta mobilerna som vi känner till dem idag har faktiskt inte funnits alltför länge ändå känns det som att man inte minns hur en tillvaro utan mobilen såg ut.

För över ett sekel sedan så utförde man tester med den då trådlösa telegrafen och det visade att dess räckvidd var omfattande och då såg man möjligheterna som detta skulle innebära för framförallt sjöfartyg. Detta var den tidigaste formen av radiokommunikation mellan resande människor. Sedan på 1920 talet så började man installera radiomottagare i bilar men den stora utmaningen var störningar från motorns elektriska system och antennens vibrationskänslighet vilket tog något årtionde att hitta en bra lösning för. Detta gjorde att radio började befinna sig i fler och fler bilar. Men det var inte förrän på 1980 talet som det första genombrottet med mobil telefoni kom. Innan dess hade den mobila kommunikationen bestått utav den mobila radion som främst då användes av räddningstjänsten och poliskåren. Man trodde inte att mobiltelefonin skulle få någon större betydelse men den spred sig snabbt över hela världen. Från början var den mobila telefonin en ren biltelefon som var fast installerad i bilen på grund av de stora batterierna men i och med att batterierna utvecklades blev telefonen mer bärbar. I början handlade det rätt stora telefonen som mer eller mindre släpades runt men de har sakta blivit mindre och mindre och numera ryms de i vilken ficka som helst.

En mobiltelefon idag innehåller allt du kan tänkas behöva vilket säkerligen var omöjligt att förutspå i dess begynnelse. Idag innehåller din mobiltelefon din plånbok, den ger dig tillgång till internets all kunskap och information, den innehåller spel och nöjen, du kan bära med dig musik och underhållning och till och med din egen personliga tränare om du vill. Idag släpps det nya telefoner så ofta att din senaste telefon inte ens hunnit få repor på sig. Eftersom din telefon har blivit allt du nästan behöver ha med dig och en så pass viktig pryl med tillgång till alla våra personliga kontakter och många gånger olika viktig information så är det viktigt att ta hand om den med bra skydd. Det finns en mängd olika skydd till din telefon och det gör att du också kan personifiera din egna telefon eftersom telefoner idag av olika märken och modeller mer och mer liknar varandra.