Nyheter i PC och Mobil

Den smarta mobilen har skapat nya behov hos oss användare. Tillgången till Internet hemma och i vår mobiltelefon gör att det går att nå oss var vi än befinner oss och vi förväntar oss att vår omgivning ska finnas tillgänglig. Vi kommer åt mejl, nyheter och filmer 24 timmar om dygnet.

All information på Internet har varit anpassad för våra datorer och datorskärmar sedan datorns tillkomst. Men den informationen har inte varit anpassad efter de nya behoven till mobiltelefonen. Du kan fortfarande surfa ut på en nyhetssajt och inte få den anpassad efter den mycket mindre skärmen. Ibland så får man hela sajten visad på  den lilla skärmen.

Svenskaspelares mobil sajtNär en webbsida anpassar sig efter skärmens upplösning så kallas det för adaptive web design eller responsive web design. Det är två termer för två olika lösningar att visa en webbsida i till exempel en smartphone. Den adaptiva lösningen anpassar sig efter förutbestämda bredder och höjder medans den responsiva lösningen anpassar sig efter fönstrets storlek.

Om man tittar på till exempel webbsidan för svenskaspelare.se i en mobil så ser man att informationen är anpassad efter skärmens storlek. En mobilskärm är ju tydligt mindre och därför tar man bort till exempel menyer och lägger dem under en knapp till vänster om SvenskaSpelare logon. Man har kommit fram till att de flesta mobil användarna som besöker sidan vill läsa nyheter och därför presenteras nyheterna.

Förhoppnings vis så kommer alla webbsidor att anpassas efter de nya medierna så att texten blir läsbar. Att få en hel webbsida laddad på en pytteliten skärm gör att man måste zooma in innehållet och sedan skrolla runt åt alla håll för att hitta det man söker efter. En mobilanpassad webbsida behöver man bara skrolla upp och ner. Man måste tänka på att när man surfar på en dator hemma och på en mobil så har man oftast olika behov av vad man vill se.